Inloggen is tijdelijk niet mogelijk. Probeer het over enkele ogenblikken opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.
Inloggen is tijdelijk niet mogelijk. Probeer het over enkele ogenblikken opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.
Je bent hier: Lidmaatschap > Over FNV > Interview: Voorzitter Ton Heerts

Ton Heerts: “Men wil leiding, men krijgt leiding”

Ton Heerts heeft eind juni de opdracht gekregen de FNV binnen een jaar om te vormen tot een nieuwe vakbeweging. Na een paar weken op zijn nieuwe werkplek is meteen duidelijk waar hij wars van is: bestuurlijk gesteggel en oeverloos gelul. Hieronder enkele vragen aan de kersverse nieuwe voorzitter. Scroll naar beneden voor een samenvatting van zijn loopbaan.

Wat staat er eigenlijk precies op je visitekaartje?
“Voorzitter FNV en voorzitter Stuurgroep nieuwe vakbeweging in oprichting. Mijn contract loopt tot 30 april 2013, net voordat in mei een nieuwe vakbeweging opgericht wordt. Men wil leiding, men krijgt leiding. Als het niet lukt, dan is het niet mijn mislukking. Dat neem ik mij elke dag voor.”

Jetta Klijnsma en de kwartiermakers hebben een plan gemaakt voor die nieuwe vakbeweging en kwamen met de naam: de VakBeweging. Neem je het over?
“Dat plan heeft zijn waarde gehad; in de overeenkomst die de zestien bonden tekenden is een deel van hun plan overgenomen. De naam staat nog niet vast. Maar stap 1 is in ieder geval gezet.”

Wat is je uitgangspunt bij deze moeilijke klus?
“Als beweging moeten we ervoor zorgen dat mensen stabiliteit in hun werkzame leven hebben, ze weerbaar zijn en ze prettig met elkaar samenleven, met respect voor ieders eigenheid. De organisatiegraad moet omhoog, we moeten herkenbaar zijn en voor goede belangenbehartiging zorgen. Zestien bonden hebben zich aangesloten bij de nieuwe vakbeweging, maar dat is niet voldoende. Vooral jongeren moeten we binnenhalen. En ophouden met interne ruzies en oeverloos gelul. Leden zijn het zat.”

Wat merken leden op de korte termijn?
“Ik zorg er persoonlijk voor dat die ruzies ophouden. Verder beginnen we al snel met het proefdraaien voor een ledenparlement, een onderdeel dat uit het plan van Klijnsma komt. Dat ledenparlement willen we uiteindelijk in staat stellen voor de hele koepel beslissingen te nemen. Het is nog niet precies duidelijk wat de verhoudingen zullen zijn. In het plan van Klijnsma stond een maximumpercentage van 16 procent per bond, om machtsblokken te voorkomen, maar dat plan is losgelaten. Wel gaan we inzetten op sectoren. Het gaat om eenheid in verscheidenheid.”

Het laatste jaar heeft de FNV door alle perikelen aan invloed verloren in het overleg met politiek en werkgevers. Het vermaarde overlegpolder-model heeft deuken opgelopen. Ga je er wat aan doen dat de FNV weer gehoord wordt en invloed uitoefent?
“Dat interne bestuurlijke geneuzel moet ophouden. We moeten weer meedoen, zorgen dat we erbij zijn in Den Haag, maar ook lokaal. Bij elk overleg geldt wel dat je compromissen moet sluiten. Onze kracht is dat we op abstractieniveau met werkgevers en politici kunnen meespreken over de ordening van het land, waarbij wij uitgaan van eerlijk verdelen en niet alles naar het groot-kapitaal. We overleggen zolang het kan. Anders trillen de klinkers.”

Stel je je verkiesbaar voor de gekozen functie van voorzitter van de nieuwe vakbeweging volgend jaar?
“Niet aan de orde. Ik combineer dit werk nu met andere banen zoals directeur van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg en voorzitter van de nieuwe betaald voetbalorganisatie in oprichting in Apeldoorn.”

Over combineren gesproken. In 2010 besloot je niet terug te keren in de Tweede Kamer, ondermeer om als gescheiden vader meer tijd met je zoon door te brengen. Die zit nu weer alleen op de bank.
“Inmiddels heeft die zoon weer twee ouders, omdat we met zijn moeder opnieuw een gezin vormen. Zijn moeder heeft uit een andere relatie een zoon en samen voeden we nu twee zoons op. Maar doordat er twee ouders zijn, kan ik er weer wat bij doen.”

Heb je overigens ooit een bijbaantje gehad in de horeca?
“Tijdens de feestweken van Tubbergen heb ik bier getapt. Ik was toen nog heel jong, eigenlijk te jong om al te mogen werken.”

En waar eet je het liefst buitenshuis?
(Lachend, eindelijk): “Bij Van der Valk, en dan een boerenschnitzel.”

Loopbaan Ton Heerts
Tukker Ton Heerts (1966) is in 1986 zijn loopbaan gestart bij de Koninklijke Marechaussee waar hij onder meer werkte als leidinggevende. Daarna werd hij in 1993 lid van het algemeen bestuur van CNV namens de Marechausseevereniging. In 2000 is hij gekozen als voorzitter van AFMP. Heerts trad in 2003 toe tot het federatiebestuur van de FNV. Vanuit die functie maakte hij tevens deel uit van de SER. Van mei 2005 tot november 2006 was hij vicevoorzitter FNV met als portefeuille arbeidsmarkt, sociale zekerheid, gezondheidszorg, uitkeringsgerechtigden, ouderen en kwaliteit van arbeid. In 2006 werd hij gekozen als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, waar hij woordvoerder was op de portefeuilles sociale zaken, justitie en financiën. Hij besloot zich na de val van het kabinet in februari 2010 niet meer verkiesbaar te stellen en werd directeur van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds).
Naast zijn werk heeft hij enkele nevenfuncties, zoals voorzitter voetbalvereniging ASV Apeldoornse Boys. Daarnaast is Heerts secretaris van bestuur stichting Blik op Werk en voorzitter van de stichting Vrienden van de KAP (vrijwillige hulpdienst en mantelzorg). Ten slotte is hij ook voorzitter van de nieuwe betaald voetbalorganisatie in oprichting in Apeldoorn (BV0 i.o.).

Actief worden?

Inspraak hebben in de cao-commissie, plaatsnemen in een Regionaal Activiteiten Team of spin in het web zijn als bedrijfscontactpersoon? Dit zijn enkele voorbeelden wat je als actief lid kunt betekenen voor FNV Horecabond.

Ben je lid en wil je actief lid worden en/of wil je hier meer informatie over? Stuur dan een e-mail naar info@fnvhorecabond.nl of neem contact op met ons Voorlichtings- en Informatiecentrum: 036 - 535 85 95