Inloggen is tijdelijk niet mogelijk. Probeer het over enkele ogenblikken opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.
Inloggen is tijdelijk niet mogelijk. Probeer het over enkele ogenblikken opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.
Je bent hier: Actueel & agenda > Lidmaatschap > Automatische incasso

Automatische incasso (machtigen)

Hieronder vind je meer informatie over automatische incasso. Deze tekst is afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

­
Voordelen voor jou 

Een bedrijf of instelling machtigen voor automatische incasso is de handigste manier van betalen. Bij automatische incasso neemt de incassant (bedrijf of instelling) het initiatief om jou te laten betalen. Dat kan pas nadat jij de incassant hebt gemachtigd. Er bestaan verschillende vormen van machtiging, zoals eenmalig of doorlopend, schriftelijk of telefonisch. Het grote gemak van machtigen is dat je niets meer hoeft te doen na het afgeven van de machtiging. Vergeten te betalen is dus onmogelijk. Natuurlijk moet je wel voldoende saldo op je rekening hebben.

De incassant 

De incassant heeft het voordeel dat hij er praktisch zeker van kan zijn dat hij jouw betaling ontvangt, op het afgesproken tijdstip. Een ander voordeel is dat machtigen veruit de goedkoopste betaalwijze is. Voordat de incassant gebruik kan maken van automatische incasso moet hij een overeenkomst afsluiten met zijn bank. De incassant mag de door hem rond te sturen machtigingsformulieren zelf ontwerpen, mits hij het ontwerp ter goedkeuring voorlegt. Ongeveer 120.000 bedrijven hebben een incassocontract. In 2003 incasseerden zij ongeveer 1 miljard maal. ­Zekerheid 

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de controle over je rekening verliest. Mocht er ten onrechte geïncasseerd zijn, of een onjuist bedrag, dan heb je bij de meeste machtigingen binnen een bepaalde termijn recht van terugboeking. Je geeft jouw bank dan opdracht het geïncasseerde bedrag terug te storten en de bank zal deze opdracht uitvoeren zonder zich in de discussie te mengen. Als een incassant herhaaldelijk ten onrechte incasseert kun je de bank vragen om je rekening te blokkeren tegen de incassant. 

De termijn van terugboeking is voor de consument in de meeste gevallen 30 dagen. Als het gaat om bijvoorbeeld de doorlopende machtiging voor het betalen van gas/ licht/ water is die termijn altijd 30 dagen. Als een afschrijving naar jouw mening onterecht is (je hebt bijvoorbeeld geen machtiging afgegeven) en je hebt geen recht van terugboeking of de termijn is verstreken, dan kun je verhaal halen tot een jaar na afschrijving van je rekening. Stel jouw bank in zo’n geval dus op de hoogte. Als de incassant bij betwisting van een incasso de machtiging niet kan overleggen, dan wordt het bedrag teruggeboekt.Meer informatie: www.nvb.nl

Download machtigingsformulier

Download hier een machtiging automatische incasso.

Print dit formulier en stuur het volledig ingevuld terug naar het volgende adres:

FNV Horecabond
T.a.v.: Ledenadministratie
Antwoordnummer 1626
1300 WE Almere