Je bent hier:  > Home

Welkom op het FNV Horeca Blog

Alle onderwerpen die *nu* in het nieuws zijn worden hier uitgebreid besproken - dus doe mee en lever je commentaar!

Contant uitbetalen is verleden tijd

Vr 29 Jan 2016

Per 1 januari 2016 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in verband met de Wet Aanpak Schijnconstructies. Deze wet moet er onder andere voor zorgen dat de beloning voor werknemers overeenstemt met de wet- en regelgeving, cao afspraken en de individuele arbeidsovereenkomst.

Contant uitbetalen is verleden tijd

Geef een reactie Lees meer »

Nieuwe Wet Werk en Zekerheid oorzaak van minder vaste contracten? Ammehoela!

Di 24 Nov 2015

Half november 2015 luidde werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland de noodklok. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) die sinds 1 juli jl. van kracht is, is er volgens hen de oorzaak van dat werkgevers horecamedewerkers massaal minder vaste contracten aanbieden en overstappen op bijvoorbeeld payroll-constructies. Terwijl het uitgangspunt van de WWZ juist het tegenovergestelde is: meer medewerkers echte banen bezorgen door het aantal tijdelijke contracten dat men achter elkaar mag krijgen te beperken. Nieuwe Wet Werk en Zekerheid oorzaak van minder vaste contracten? Ammehoela!

Geef een reactie Lees meer »

Foodsy experiment: horecapersoneel is onmisbaar!

Wo 11 Nov 2015

Innovatief. Confronterend. En mislukt. Foodsy, het Amsterdamse restaurant zonder personeel dat wij begin november openden, ontaardde na drie dagen in een grote puinhoop. Het verraste ons niet en liet nog eens duidelijk zien dat koks, kelners, serveersters en afwassers onmisbaar zijn in deze bedrijfstak. Gemotiveerde horecaprofessionals die Koninklijke Horeca Nederland al jarenlang in de kou laat staan. Het is dan ook hoog tijd dat wij iedereen laten weten hoe deze bedrijfstak met zijn medewerkers omgaat. Aandacht dus!

Geef een reactie Lees meer »

Afschaffen minimumjeugdloon: gelijk loon voor gelijk werk!

Vr 23 Okt 2015

Alle werknemers vanaf 23 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon. Dit is het loon dat je minimaal per uur of per maand dient te ontvangen als je werkt. Voor werknemers tussen de 15 en 23 jaar geldt een minimumjeugdloon. De hoogte van het wettelijk minimumloon wordt twee keer paar jaar opnieuw vastgesteld, per 1 januari en per 1 juli. De hoogte van het loon is naast leeftijd afhankelijk van de fulltime werkweek binnen de branche waarin je werkzaam bent. Dit kan 36, 38 of 40 uur per week zijn.

Geef een reactie Lees meer »

Ziekte en vakantiedagen. Hoe zit het ook alweer?

Di 29 Sep 2015

Vóór 1 januari 2012 bouwde je bij ziekte alleen vakantiedagen op tijdens de laatste zes maanden van de ziekteperiode. Was je langdurig ziek en werd je ontslagen? Dan kreeg je alleen vakantiedagen uitbetaald over de laatste zes maanden van je ziekte. Niet helemaal eerlijk natuurlijk! Dit was, volgens oordeel van Het Europees Hof van Justitie, dan ook in strijd met de Europese ‘Arbeidstijdenrichtlijn’.

Geef een reactie Lees meer »