Je bent hier:  > Home

Loopbaan tip: investeren in een netwerk

Ma 09 Jul 2012

Bijna niemand blijft, zoals vroeger, altijd voor dezelfde werkgever werken. Zeker de werknemers in de wispelturige en gevoelige horecabranche niet. Het is dus belangrijk om je eigen contacten te benutten bij het vinden van een baan. Je bent een horecatijger, dus met je vlotte babbel zit het wel goed! Zet deze ook gericht in voor je eigen loopbaan.

De banen liggen niet voor het oprapen. Alleen als jij bereid bent op flexibele basis en voor weinig geld kei hard te werken, vind je in de horeca gemakkelijk een baan op eigen kracht. Veel mensen moeten hun netwerk inzetten om een geschikte baan te vinden. Daarom is het verstandig om gedurende je hele werkende leven te investeren in een netwerk. Op deze manier heb je een grotere kans om je droombaan te bemachtigen.

Netwerken is… De juiste mensen kennen

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten waar jij je voordeel mee kunt doen. Twee weten (en kennen) immers meer dan één. Essentieel bij netwerken is wel dat je weet wat je kan en wat je wilt doen. Bedenk ook hoe jij je netwerk onderhoudt en uitbreidt. Investeer in je netwerk. Hoe groter de diversiteit aan horecacontacten binnen je netwerk, hoe meer kans je hebt dat zij je verder kunnen helpen wanneer je hulp nodig hebt. Heb je een goed netwerk, dan heb je altijd iemand om op terug te vallen.

Tips voor het starten van je netwerk

Als je in de horeca werkt kom je veel mensen tegen, maar hoe bouw je een netwerk op?

- Bouw contacten op, maar wees selectief. Netwerken kost tijd en energie. Niet-relevante relaties gaan ten koste van de kwaliteit van je netwerk. Bedenk dus welke contacten iets voor jou kunnen betekenen bij het zoeken naar een baan. Waar werken ze en in welke functie?
- Zoek contacten via je eigen contacten. Dat is vaak een goede basis om iemands vertrouwen te winnen. Wees niet bang om contacten te leggen met mensen die je niet kent, maar die het werk doen dat jij ook wilt doen. Wees geïnteresseerd en proactief.
- Investeer in werkrelaties met je collega’s, het restaurant naast jullie, de leveranciers enz.: zij zijn bij uitstek de mensen die weten wanneer er een nieuwe baan vrijkomt in het veld. Concentreer je eerst op het ontwikkelen van de relatie, zodat je er op de lange termijn van kunt profiteren.
- Netwerken draait om vertrouwen. Ga voorzichtig om met informatie die je krijgt en wees eerlijk en betrouwbaar tegenover de mensen in je netwerk.
- Laat mensen die je kent weten dat je een baan zoekt. Zij kennen jou, weten wie je bent en wat ze aan je hebben en zijn dus een goede referentie.

Meer lezen over het vinden van een baan en hoe je dat doet door middel van netwerken? Het boek Jobmarketing van Aaltje Vincent vind ik een absolute aanrader.

Deel met anderen:
  • NuJIJ
  • GeenRedactie
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Google
  • TwitThis
  • del.icio.us


1 Reactie

Za 02 Feb 2013

Als je gaat netwerken bedenk dan wat jij ‘belangeloos’ voor andere mensen binnen je netwerk kan betekenen. Er zijn veel netwerkers die het netwerk alleen aangrijpen wanneer zijelf iets nodig hebben. Wanneer jijzelf al van toegevoegde waarde bent voor je netwerk dan is hulp vanuit hetzelfde netwerk veel makkelijker te krijgen, dat gaat dan bijna vanzelf.

Geef een reactie

*