Je bent hier:  > Home

Een goede cao voor alle werknemers in de horeca

Do 31 Mei 2012

Tijdens mijn bedrijfsbezoeken spreek ik veel werknemers in de horeca. Er zijn maar weinig werknemers op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent de cao-loze periode. Veel werknemers denken dat de cao-loze periode geen effect heeft op hun arbeidssituatie of weten überhaupt niet dat er op dit moment geen cao van kracht is in de horeca. Werknemers zijn er aan gewend dat alles voor ze geregeld is en ze zelf weinig hoeven/kunnen doen om goede arbeidsvoorwaarden overeen te komen.

Hoe kunnen we horecawerknemers wakker schudden om wel te vechten voor hun eigen arbeidsvoorwaarden? De afgelopen jaren hebben horecawerknemers veel ingeleverd, maar door de cao-loze periode lijkt het werken in de horeca echt onaantrekkelijk te worden. De koopkracht van werknemers gaat nog verder achteruit en de horecatijgers verdienen in vergelijking met werknemers in andere branches veel minder.

Horeca verdient beter

De werknemers in de horeca verdienen betere arbeidsvoorwaarden. Vind jij ook niet dat ze meer verdienen dan het minimum loon, voor al die uren kei hard werken, als jij lekker op het terras zit of zit te genieten van een heerlijk diner?

Ook stagiaires en jongeren die in de horeca willen werken gaat de cao-loze periode aan. Voor veel mensen is het loon een bepalende factor in de keuze waar ze willen werken en zich dus voor laten opleiden. Voor jongeren wordt het dus ook minder aantrekkelijk om voor het horecavak te kiezen.

Toekomst in de horeca?

Tijdens mijn bezoeken spreek ik vaak stagiaires die voor een snuffelstage bij een bedrijf moeten werken. Zij geven bijna allemaal aan niet in de horeca te willen blijven werken. De afwisseling van het werk, en het menselijke contact vinden zij leuk, maar de lange werkdagen en het lage salaris zijn aspecten die de horecabranche er niet aantrekkelijker op maken.

Hierdoor ben ik bang dat de ervaren horecawerknemers verdwijnen en mensen alleen in de horeca gaan werken als ze echt niets anders kunnen vinden. De kwaliteit van de horeca wordt dan beduidend minder, waardoor er veel bedrijven hun deuren moeten sluiten. En aangezien iedereen gebruik maakt van de horeca, kan dat niet de bedoeling zijn! Investeer dus in werknemers, dat loont, zeker op de lange termijn. Horeca verdient beter!

Margje van der Woude
Campagneteam Horeca verdient beter

Deel met anderen:
  • NuJIJ
  • GeenRedactie
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Google
  • TwitThis
  • del.icio.us


1 Reactie

Cor
Vr 09 Sep 2016

Zorg dan eerst naar voor een fatsoenlijk Cao…
Zodra ik m’n papiertje heb ben ik ook weg…totaal geen toekomst in de horeca.

Geef een reactie

*