Je bent hier: Oudere werknemers denken langer te kunnen doorwerken

Oudere werknemers denken langer te kunnen doorwerken

11-05-12

Werknemers van 55 tot en met 64 jaar denken hun huidig werk te kunnen voortzetten tot een leeftijd van gemiddeld 64,7 jaar. Dat is anderhalf jaar later dan werknemers momenteel met pensioen gaan. Tussen de beroepen zijn er verschillen in de leeftijd tot waarop werknemers – naar hun verwachting – kunnen doorwerken. Deze verschillen hangen samen met de lichamelijke en geestelijke belasting van die beroepen. Dit zijn enkele resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2011 die eind vorig jaar is uitgevoerd door TNO en CBS.

Door de vergrijzing, de druk op de overheidsfinanciën en het verwachte tekort aan arbeidskrachten in de toekomst, wordt van werkenden verwacht dat ze langer doorwerken. Tussen 2006 en 2011 steeg de gemiddelde leeftijd waarop oudere werknemers met pensioen gaan van 61 naar ruim 63 jaar (bron: CBS, StatLine). Eind 2011 is door TNO en CBS aan bijna 23 duizend werknemers gevraagd tot welke leeftijd zij denken – lichamelijk en geestelijk – in staat te zijn om hun huidige werk voort te zetten. Gemiddeld over alle werknemers van 55 tot en met 64 jaar was dat tot 64,7 jaar.
 
Beroepsgroepen

De leeftijd tot waarop oudere werknemers verwachten te kunnen doorwerken varieert tussen de beroepsgroepen van gemiddeld 63,8 jaar tot 66,0 jaar. Leidinggevenden en (vak-)specialisten denken het langst te kunnen doorwerken, werknemers in de gezondheidszorg- en ambachtelijke/industriële/agrarische beroepen het minst lang. Wel ligt de leeftijd tot waarop deze groepen denken te kunnen doorwerken nog altijd bijna een jaar hoger dan de daadwerkelijke leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan.
 
De verschillen tussen de beroepsgroepen in hoe lang de werknemers verwachten te kunnen doorwerken, hangen voor een groot deel samen met verschillen in arbeidsomstandigheden. Naarmate de lichamelijke belasting in het beroep groter is verwacht men minder lang te kunnen doorwerken. Dit betreft met name ambachtelijke, industriële en agrarische beroepen. Ook de geestelijke arbeidsbelasting hangt samen met de leeftijd tot waarop werknemers denken te kunnen doorwerken: werknemers die hun werk zelf kunnen inrichten en regelen verwachten over het algemeen langer te kunnen doorwerken dan werknemers met minder autonomie in het werk.

Nieuws

26-03-15 - Pensioenen in de catering opnieuw verhoogd! lees verder

26-03-15 - Pensioenen in de horeca opnieuw verhoogd! lees verder

26-03-15 - FNV overhandigt vandaag rapport over onzeker werk aan minister Asscher lees verder

25-03-15 - Half loon voor volwassen werk? WTF!? lees verder

24-03-15 - Hotelontvangst in hofstad is nergens zo vriendelijk lees verder

24-03-15 - Vanavond is de kick-off van een nieuwe beweging van werkenden jongeren lees verder

23-03-15 - PERSBERICHT FNV Recreatie: Overeenstemming over 2-jarige cao Recreatie lees verder

23-03-15 - Nieuwe richtlijn voor horecageluidshinder lees verder

20-03-15 - Nederland zegt dankjewel voor kraanwater lees verder

19-03-15 - Vier met ons de Dag van de Echte banen lees verder

17-03-15 - Wat is het belang van een cao? lees verder

17-03-15 - Chef-koks leven zes tot zeven jaar korter lees verder

17-03-15 - 200 deelnemers aan Caféweek 2015 lees verder

14-03-15 - Manifest FNV Horeca 2015 lees verder

13-03-15 - Latere cafésluiting, meer drankslachtoffers lees verder

13-03-15 - Financiële problemen bij één op drie vakantieparken lees verder

13-03-15 - Horeca levert opnieuw fooi in voor goede doel lees verder

12-03-15 - Inspectie legt hotelketen boete op van 3 ton lees verder

12-03-15 - Kennemer Duincamping Bakkum Leerbedrijf van het Jaar 2015 Recreatie lees verder

11-03-15 - Sectorevent Duurzame inzetbaarheid lees verder

10-03-15 - CBS: Horeca boekt in 2014 forse omzetgroei lees verder

09-03-15 - FNV Horeca op de beurs Horeca & Food Inspiratie Venray lees verder

06-03-15 - Veluwe verdient status als Werelderfgoed lees verder

06-03-15 - Amsterdam en Sodexo breiden samenwerking uit lees verder

05-03-15 - Hier moet het over gaan: Armer & rijker lees verder

04-03-15 - Vraag naar gezonde lunch groeit lees verder

04-03-15 - Elke Plek: rechtstreeks kiezen uit meer dan 100.000 leuke recreatieverblijven lees verder

03-03-15 - Horeca en catering kopen meer verse groenten en fruit lees verder

03-03-15 - Afschaffen van lage btw kost 55.000 banen lees verder

02-03-15 - Een lager netto-loon, hoe kan dat? lees verder



Nieuwsarchief