Je bent hier: Vrouwen maken sneller carrière dan mannen

Vrouwen maken sneller carrière dan mannen

30-07-12

Vrouwen maken binnen de gastvrijheidsindustrie sneller carrière dan mannen. Aan de top krijgen ze vaker te maken met discriminatie en vooroordelen, maar daar trekken ze zich weinig van aan.

Researcher Jenny Sok deed in opdracht van Hotelschool Den Haag onderzoek naar de succesfactoren bij vrouwen aan de top in de hospitality-industrie. Doel was om te identificeren waarmee vrouwen in de horeca de top behalen.

Sok sprak met verschillende vrouwen in hoge posities en concludeerde dat zes factoren daarbij van groot belang zijn: motivatie, ambities, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.

In het onderzoek lag de nadruk bewust op postieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt in plaats van op barrières, zoals het zogeheten glazen plafond.

Vooroordelen en discriminatie
Sok onderzocht ook de verschillen tussen mannen en vrouwen aan de top. Belangrijkste conclusie: mannen doen er langer over om op hoge posities terecht te komen. Vrouwen beklimmen de bedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment wel ingehaald door de mannen.

Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat ze meer moeten werken aan hun ‘social skills’. Opmerkelijk is dat vrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aan trekken.

Prestigieuze prijs
Het artikel dat Jenny Sok hierover schreef in samenwerking met co-auteurs Rob Blomme, Debbie Tromp en Jaap van Muijen werd recent beloond met de Outstandig Author Contribution Award bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012.

De Emeral Literati Network is de wereldwijde leider in het publiceren van onderzoek. Ieder jaan worden ‘indrukwekkende en aanbevolen artikelen’ genomineerd voor deze onderscheiding.

Bron: Misset

Nieuws

27-02-15 - CBS: 2014 beste horecajaar sinds 2008 lees verder

26-02-15 - Hoe machtig is de vakbond nog? lees verder

26-02-15 - Horeca-ondernemers leven rookverbod beter na lees verder

25-02-15 - Afzien uit keukens in de hel lees verder

24-02-15 - V&D mag lonen niet verlagen lees verder

23-02-15 - Sergio Herman is bierambassadeur lees verder

23-02-15 - Pensioenen in de horeca verhoogd lees verder

23-02-15 - Pensioenen in de catering verhoogd lees verder

23-02-15 - Interpol onderschept recordhoeveelheden namaakvoedsel lees verder

20-02-15 - 6,1 miljoen mensen hebben cao lees verder

19-02-15 - Libema neemt drie dierenparken over en sluit vestiging Epe lees verder

19-02-15 - Voorronde Catering Cup mogelijk naar Nederland lees verder

19-02-15 - Einde cao dreigt lees verder

18-02-15 - Horecaplannen in reuzenrad op Pier van Scheveningen lees verder

17-02-15 - Minister Plasterk blaast drankplan af lees verder

17-02-15 - FNV Recreatie: Onderhandelingsresultaat cao Recreatie bereikt lees verder

17-02-15 - Roompot bouwt zeven nieuwe vakantieparken in Zeeland lees verder

16-02-15 - Vooruitzichten horeca licht positief lees verder

13-02-15 - Half miljoen voorjaarsvakanties in eigen land lees verder

13-02-15 - ProFri van start met Goed Gefrituurd Keurmerk lees verder

13-02-15 - Minister Asscher zoekt oplossing voor ontslagregeling lees verder

11-02-15 - Duidelijkheid over erkenning diploma Sociale Hygiëne lees verder

11-02-15 - Plasterk wil drankscheiding horeca en retail opheffen lees verder

09-02-15 - Heerts: ‘het grote afschuiven is begonnen’ lees verder

06-02-15 - Campagne alle horeca rookvrij van start lees verder

05-02-15 - We geven steeds minder fooi lees verder

05-02-15 - Belastingservice FNV lees verder

04-02-15 - Reserveren online groeit lees verder

03-02-15 - Buitenlanders blijven vaker in Nederland slapen lees verder

02-02-15 - Netwerkborrel Texel - horecawerknemers lees verder



Nieuwsarchief