Je bent hier: Vrouwen maken sneller carrière dan mannen

Vrouwen maken sneller carrière dan mannen

30-07-12

Vrouwen maken binnen de gastvrijheidsindustrie sneller carrière dan mannen. Aan de top krijgen ze vaker te maken met discriminatie en vooroordelen, maar daar trekken ze zich weinig van aan.

Researcher Jenny Sok deed in opdracht van Hotelschool Den Haag onderzoek naar de succesfactoren bij vrouwen aan de top in de hospitality-industrie. Doel was om te identificeren waarmee vrouwen in de horeca de top behalen.

Sok sprak met verschillende vrouwen in hoge posities en concludeerde dat zes factoren daarbij van groot belang zijn: motivatie, ambities, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.

In het onderzoek lag de nadruk bewust op postieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt in plaats van op barrières, zoals het zogeheten glazen plafond.

Vooroordelen en discriminatie
Sok onderzocht ook de verschillen tussen mannen en vrouwen aan de top. Belangrijkste conclusie: mannen doen er langer over om op hoge posities terecht te komen. Vrouwen beklimmen de bedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment wel ingehaald door de mannen.

Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat ze meer moeten werken aan hun ‘social skills’. Opmerkelijk is dat vrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aan trekken.

Prestigieuze prijs
Het artikel dat Jenny Sok hierover schreef in samenwerking met co-auteurs Rob Blomme, Debbie Tromp en Jaap van Muijen werd recent beloond met de Outstandig Author Contribution Award bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012.

De Emeral Literati Network is de wereldwijde leider in het publiceren van onderzoek. Ieder jaan worden ‘indrukwekkende en aanbevolen artikelen’ genomineerd voor deze onderscheiding.

Bron: Misset



Print deze pagina

Nieuws

27-05-16 - FNV slaat alarm over TTIP op zaterdag 28 mei lees verder

27-05-16 - FNV Horeca wint SAN Accent met Foodsy! lees verder

26-05-16 - Minimumloon iets omhoog per 1 juli 2016 lees verder

26-05-16 - FNV opent 35 vakbondshuizen voor leden en niet-leden lees verder

25-05-16 - Principe akkoord cao catering bereikt lees verder

24-05-16 - Ranglijst Horeca Top 100 2016 lees verder

24-05-16 - Helft hotelkamers is smerig lees verder

23-05-16 - Nu al 5000 mensen een echte baan dankzij afspraken in cao’s lees verder

23-05-16 - Consument laat geld rollen in horeca lees verder

19-05-16 - Eerste Virtual Reality restaurant in Nederland lees verder

18-05-16 - Alle culinaire trendwatchers houden Scandinavië in de gaten lees verder

17-05-16 - Merendeel van de flexwerkers heeft een tijdelijk contract uit noodzaak lees verder

17-05-16 - Keukenhof blijft populair lees verder

17-05-16 - FNV Horeca in Metro: obers en serveersters verdienen ook eerlijk loon lees verder

13-05-16 - 30 miljoen maaltijden jaarlijks geborgd dankzij audits lees verder

13-05-16 - Nederlandse economie groeit opnieuw: meer besteding in horeca lees verder

13-05-16 - Iets minder vakantieplannen met Pinksteren lees verder

12-05-16 - NOS: tekort aan goede koks in Nederland lees verder

11-05-16 - Cao-onderhandelingen verlopen moeizaam lees verder

11-05-16 - Top 10 pretparkvakanties in Nederland en Europa lees verder

10-05-16 - Nederlanders verruilen camping voor hotel lees verder

10-05-16 - Hotels kunnen in 2016 meer gasten en omzet verwachten lees verder

09-05-16 - 1 mei een groot succes lees verder

06-05-16 - Horeca blijft langer open om drukte te spreiden lees verder

03-05-16 - Veel signalen van onderbetaling bij inspectie horeca door Inspectie SZW lees verder

26-04-16 - Fletcher voor zesde keer op rij Populairste Hotelketen lees verder

25-04-16 - CBS brengt binnenlandse vakanties statistisch in kaart lees verder

15-04-16 - FNV herdenkt op Workers Memorial Day lees verder

15-03-16 - Verkiezingen Hoofdbestuur FNV Horecabond lees verder

10-01-16 - Van opera naar horeca! lees verder



Nieuwsarchief