Je bent hier: Langer lunchen maakt slanker en productiever

Langer lunchen maakt slanker en productiever

01-08-12

Wie een kwartier langer luncht, is productiever en slanker. Die boodschap komt van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De organisatie meldt dat Nederland steeds verder dichtslibt vanwege het snel stijgende aantal ‘gewichtige mensen’.

Inmiddels is 41 procent van de Nederlanders te zwaar. Een forse toename ten opzichte van de 27 procent begin jaren 80, zo meldt Veneca. En overgewicht is niet gratis. De Raad van Volksgezondheid en Zorg schat productiviteitsverliezen door ziekteverzuim en vervroegde uittreding uit het arbeidsproces op zo’n 2 miljard euro per jaar.

Gezond gewicht is een kwestie van voldoende slapen en zo nu en dan zwemmen in iets te koud water. Verder van koffie, verse groenten, hete kruiden of grapefruit, van bewegen en van goed, regelmatig en gevarieerd eten.

Met het aanbod van goed en gevarieerd eten (en koffie) zit het in Nederland wel goed. Nederlandse bedrijfsrestaurants zijn zelfs Europees koploper gezond en duurzaam eten. Er is alleen één probleem: bijna een derde van de Nederlandse werknemers slaat de lunch over. Daarnaast nemen Nederlandse werknemers wereldwijd de minste tijd voor de lunchpauze.

Fysieke klachten
Zijn werknemers die niet of kort lunchen goed voor een hogere productiviteit? Integendeel! Volgens een Brits onderzoek gaan zo dagelijks gemiddeld 40 minuten werktijd verloren. Niet alleen hebben lunchweigeraars meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen, ze zijn ook gestrester en vaker gedemotiveerd. En niet-lunchers leggen letterlijk meer gewicht in de schaal dan lunchers.

Lunchwandelen
Minder overgewicht, een betere gezondheid, dalend verzuim en stijgende productiviteit, het is een kwestie van minuten. Dagelijks een extra kwartier lunchpauze en je kunt rustig eten om vervolgens een ommetje te maken.

Eerst lunchen en dan bewegen. Eén voor één en niet tegelijkertijd, zoals vaak wordt aanbevolen om werknemers in beweging te krijgen: het lunchwandelen. Het is veel beter rustig te eten in een prettige omgeving om daarna bijvoorbeeld een wandeling te maken. Eerst nurture, dan nature! Pas dan wordt ziekteverzuim echt teruggedrongen en kan de zorgpremie omlaag!

Bron: Misset



Print deze pagina

Nieuws

09-02-16 - CBS: aantal faillissementen daalt lees verder

08-02-16 - FNV: verkiezingen voorzitter begin 2017 lees verder

05-02-16 - Meeste werknemers houden in 2016 netto meer over. lees verder

04-02-16 - Ingrijpen bij cao noemt Asscher paardenmiddel lees verder

03-02-16 - Vacature Hoofdbestuur lees verder

02-02-16 - De Librije voor tweede jaar beste restaurant van Nederland lees verder

01-02-16 - Leren en werken in de catering lees verder

01-02-16 - Nieuwe Actieraad Young & United gaat jeugdloon nog sneller lozen lees verder

30-01-16 - 5280 nieuwe horecabedrijven in 2015 lees verder

28-01-16 - Acht op de tien werkenden nemen zelf lunch mee lees verder

28-01-16 - Kamervragen na Rambam uitzending over schoonmaak hotels lees verder

28-01-16 - Oproep: werk jij in de zwembranche? lees verder

26-01-16 - FNV Young en United winnaar Issue Award 2016 lees verder

25-01-16 - Bord’Eau en Librije vier keer genomineerd voor Restaurant Awards lees verder

22-01-16 - Horeca wil weer meer investeren lees verder

22-01-16 - FNV: Rommelcontracten grootste veroorzaker van loonkloof lees verder

20-01-16 - Team Wollerich* wint Gouden Koksmuts 2016 lees verder

20-01-16 - FNV haalt 2,6 miljoen schadevergoeding binnen voor slachtoffers beroepsziekte lees verder

20-01-16 - Video terugblik: Young Professional Experience Day lees verder

20-01-16 - Genomineerden Leerbedrijf van het Jaar bekend lees verder

18-01-16 - Meer overnachtingen in winter op natuurkampeerterreinen. lees verder

15-01-16 - Terugblik Young Professional Experience Day (YPED). lees verder

15-01-16 - FNV: Ton Heerts stopt als voorzitter FNV lees verder

15-01-16 - Terugblik Horecava Dag 3 en 4 lees verder

15-01-16 - Horecava trekt ruim 60.000 bezoekers lees verder

14-01-16 - FNV Horeca overhandigt petitie aan Koninklijke Horeca Nederland lees verder

14-01-16 - Young Professional Experience Day (YPED). Vandaag op de Horecava! lees verder

13-01-16 - Nederlanders weer vaker op vakantie in 2016 lees verder

13-01-16 - Terugblik Horecava Dag 1 en 2 lees verder

13-01-16 - Reijnen wint Lekkerste Broodje Catering 2016 lees verder



Nieuwsarchief