Je bent hier: Langer lunchen maakt slanker en productiever

Langer lunchen maakt slanker en productiever

01-08-12

Wie een kwartier langer luncht, is productiever en slanker. Die boodschap komt van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De organisatie meldt dat Nederland steeds verder dichtslibt vanwege het snel stijgende aantal ‘gewichtige mensen’.

Inmiddels is 41 procent van de Nederlanders te zwaar. Een forse toename ten opzichte van de 27 procent begin jaren 80, zo meldt Veneca. En overgewicht is niet gratis. De Raad van Volksgezondheid en Zorg schat productiviteitsverliezen door ziekteverzuim en vervroegde uittreding uit het arbeidsproces op zo’n 2 miljard euro per jaar.

Gezond gewicht is een kwestie van voldoende slapen en zo nu en dan zwemmen in iets te koud water. Verder van koffie, verse groenten, hete kruiden of grapefruit, van bewegen en van goed, regelmatig en gevarieerd eten.

Met het aanbod van goed en gevarieerd eten (en koffie) zit het in Nederland wel goed. Nederlandse bedrijfsrestaurants zijn zelfs Europees koploper gezond en duurzaam eten. Er is alleen één probleem: bijna een derde van de Nederlandse werknemers slaat de lunch over. Daarnaast nemen Nederlandse werknemers wereldwijd de minste tijd voor de lunchpauze.

Fysieke klachten
Zijn werknemers die niet of kort lunchen goed voor een hogere productiviteit? Integendeel! Volgens een Brits onderzoek gaan zo dagelijks gemiddeld 40 minuten werktijd verloren. Niet alleen hebben lunchweigeraars meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen, ze zijn ook gestrester en vaker gedemotiveerd. En niet-lunchers leggen letterlijk meer gewicht in de schaal dan lunchers.

Lunchwandelen
Minder overgewicht, een betere gezondheid, dalend verzuim en stijgende productiviteit, het is een kwestie van minuten. Dagelijks een extra kwartier lunchpauze en je kunt rustig eten om vervolgens een ommetje te maken.

Eerst lunchen en dan bewegen. Eén voor één en niet tegelijkertijd, zoals vaak wordt aanbevolen om werknemers in beweging te krijgen: het lunchwandelen. Het is veel beter rustig te eten in een prettige omgeving om daarna bijvoorbeeld een wandeling te maken. Eerst nurture, dan nature! Pas dan wordt ziekteverzuim echt teruggedrongen en kan de zorgpremie omlaag!

Bron: Misset



Print deze pagina

Nieuws

22-06-16 - Aanval geopend op rookruimtes horeca lees verder

22-06-16 - FNV: Goed dat werknemers steviger rol krijgen bij prepack faillissementen lees verder

21-06-16 - FNV Catering bereikt 2,5% loonsverhoging in nieuwe cao lees verder

21-06-16 - Vacature: Bestuurder secretaris-penningmeester lees verder

21-06-16 - Nibud: vakantie weer populair lees verder

20-06-16 - Onderhandelingsresultaat over nieuwe cao Zwembaden en Sociale Agenda lees verder

20-06-16 - Consumenten besteden evenveel als jaar eerder lees verder

17-06-16 - Top 25 grootste cateraars 2016 lees verder

17-06-16 - Feiten en fabels over onzeker werk lees verder

16-06-16 - Oranje en geel trendkleur op tafel horeca lees verder

16-06-16 - Krachtig geluid tijdens koopkrachtmanifestatie Amersfoort lees verder

15-06-16 - Het beste restaurant van de wereld staat in... Italië lees verder

15-06-16 - Update: eindbod vakbonden nieuwe cao recreatie lees verder

14-06-16 - Steeds meer cateringbedrijven richten zich op festivals lees verder

10-06-16 - Jouw leukste collega in de recreatie! lees verder

10-06-16 - KHN in gesprek met Asscher over Wokakkoord lees verder

10-06-16 - Eerste cao afgesloten met nieuwe flexwet lees verder

09-06-16 - Update: cao-commissie FNV Recreatie niet akkoord met eindbod werkgevers lees verder

08-06-16 - Meer afspraken over echte banen, ondanks tweedeling werkgevers lees verder

08-06-16 - Vakcentrales: Politiek, neem verantwoordelijkheid voor onze pensioenen lees verder

06-06-16 - Reactie op CPB ramingen: Tijd voor nieuw investeringsmenu in plaats van bezuinigingsmenu lees verder

03-06-16 - Scoolcard stimuleert leerling gezond te leven lees verder

03-06-16 - Update cao-onderhandelingen lees verder

02-06-16 - FNV solidair met Belgische en Franse vakbonden lees verder

31-05-16 - Terugblik Ledencongres lees verder

31-05-16 - Omzet horeca stijgt twaalfde kwartaal op rij lees verder

30-05-16 - Bijna helft toprestaurants betaalt geen overuren uit lees verder

27-05-16 - FNV slaat alarm over TTIP op zaterdag 28 mei lees verder

27-05-16 - FNV Horeca wint SAN Accent met Foodsy! lees verder

26-05-16 - Minimumloon iets omhoog per 1 juli 2016 lees verder



Nieuwsarchief