Je bent hier: Langer lunchen maakt slanker en productiever

Langer lunchen maakt slanker en productiever

01-08-12

Wie een kwartier langer luncht, is productiever en slanker. Die boodschap komt van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De organisatie meldt dat Nederland steeds verder dichtslibt vanwege het snel stijgende aantal ‘gewichtige mensen’.

Inmiddels is 41 procent van de Nederlanders te zwaar. Een forse toename ten opzichte van de 27 procent begin jaren 80, zo meldt Veneca. En overgewicht is niet gratis. De Raad van Volksgezondheid en Zorg schat productiviteitsverliezen door ziekteverzuim en vervroegde uittreding uit het arbeidsproces op zo’n 2 miljard euro per jaar.

Gezond gewicht is een kwestie van voldoende slapen en zo nu en dan zwemmen in iets te koud water. Verder van koffie, verse groenten, hete kruiden of grapefruit, van bewegen en van goed, regelmatig en gevarieerd eten.

Met het aanbod van goed en gevarieerd eten (en koffie) zit het in Nederland wel goed. Nederlandse bedrijfsrestaurants zijn zelfs Europees koploper gezond en duurzaam eten. Er is alleen één probleem: bijna een derde van de Nederlandse werknemers slaat de lunch over. Daarnaast nemen Nederlandse werknemers wereldwijd de minste tijd voor de lunchpauze.

Fysieke klachten
Zijn werknemers die niet of kort lunchen goed voor een hogere productiviteit? Integendeel! Volgens een Brits onderzoek gaan zo dagelijks gemiddeld 40 minuten werktijd verloren. Niet alleen hebben lunchweigeraars meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen, ze zijn ook gestrester en vaker gedemotiveerd. En niet-lunchers leggen letterlijk meer gewicht in de schaal dan lunchers.

Lunchwandelen
Minder overgewicht, een betere gezondheid, dalend verzuim en stijgende productiviteit, het is een kwestie van minuten. Dagelijks een extra kwartier lunchpauze en je kunt rustig eten om vervolgens een ommetje te maken.

Eerst lunchen en dan bewegen. Eén voor één en niet tegelijkertijd, zoals vaak wordt aanbevolen om werknemers in beweging te krijgen: het lunchwandelen. Het is veel beter rustig te eten in een prettige omgeving om daarna bijvoorbeeld een wandeling te maken. Eerst nurture, dan nature! Pas dan wordt ziekteverzuim echt teruggedrongen en kan de zorgpremie omlaag!

Bron: Misset



Print deze pagina

Nieuws

06-07-15 - FNV Catering bereikt 1,5% loonsverhoging in nieuwe cao lees verder

03-07-15 - Student wil warme avondmaaltijd op school lees verder

03-07-15 - Horeca biedt ruim voldoende stageplaatsen lees verder

02-07-15 - Toeristische sector banenmotor voor Flevoland lees verder

02-07-15 - Fletcher Hotels grootste hotelketen van Nederland lees verder

01-07-15 - Top 10 Mooiste Bar van Nederland 2015 bekend lees verder

30-06-15 - Nationale hitteplan actief lees verder

30-06-15 - Btw-verhoging voorlopig van de baan lees verder

30-06-15 - Consument wijst Hutten aan als beste bedrijfscateraar lees verder

30-06-15 - Deze zomer 100.000 toeristen meer naar Nederland lees verder

29-06-15 - Duurzame Inzetbaarheid, ook voor jou? lees verder

26-06-15 - Bezoekers vast in attracties park Drievliet lees verder

26-06-15 - Grievink: Tot 2020 sterke groei consumptie buitenhuis lees verder

25-06-15 - Leden FNV Catering akkoord met onderhandelingsresultaat nieuwe cao lees verder

24-06-15 - FNV: Voorzitter VNO/NCW radicaliseert met uitspraken over uitkeringsgerechtigden lees verder

24-06-15 - SVH lanceert game: Aan de slag in de horeca lees verder

24-06-15 - Kids Vakantiegids lanceert toplijsten van vakanties met zwembad lees verder

23-06-15 - Uitspraak stakingsrecht is doorbraak voor vakbond lees verder

22-06-15 - Check gratis je gezondheid lees verder

22-06-15 - Voeding in horeca blijft in lage btw-tarief lees verder

19-06-15 - Scholingsplicht voor werkgevers horeca lees verder

19-06-15 - Landal in Nederland, Center Parcs in BelgiŽ het meest kindvriendelijke park lees verder

19-06-15 - Horeca is bijna volledig rookvrij lees verder

18-06-15 - Horecapersoneel: hoge werkdruk maar kerngezond lees verder

18-06-15 - BTW-verhoging kost 55.000 banen lees verder

17-06-15 - Hotelgasten ergeren zich vooral aan geluidsoverlast lees verder

17-06-15 - Aantal vakantieplannen voor zomer groeit weer lees verder

17-06-15 - Kwaliteit ondergeschikt bij aanbestedingen in catering lees verder

16-06-15 - Peiling: Nederlanders willen af van het jeugdloon vanaf 18 lees verder

16-06-15 - Groente op bord stimuleert consumptie lees verder



Nieuwsarchief