Je bent hier: Langer lunchen maakt slanker en productiever

Langer lunchen maakt slanker en productiever

01-08-12

Wie een kwartier langer luncht, is productiever en slanker. Die boodschap komt van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De organisatie meldt dat Nederland steeds verder dichtslibt vanwege het snel stijgende aantal ‘gewichtige mensen’.

Inmiddels is 41 procent van de Nederlanders te zwaar. Een forse toename ten opzichte van de 27 procent begin jaren 80, zo meldt Veneca. En overgewicht is niet gratis. De Raad van Volksgezondheid en Zorg schat productiviteitsverliezen door ziekteverzuim en vervroegde uittreding uit het arbeidsproces op zo’n 2 miljard euro per jaar.

Gezond gewicht is een kwestie van voldoende slapen en zo nu en dan zwemmen in iets te koud water. Verder van koffie, verse groenten, hete kruiden of grapefruit, van bewegen en van goed, regelmatig en gevarieerd eten.

Met het aanbod van goed en gevarieerd eten (en koffie) zit het in Nederland wel goed. Nederlandse bedrijfsrestaurants zijn zelfs Europees koploper gezond en duurzaam eten. Er is alleen één probleem: bijna een derde van de Nederlandse werknemers slaat de lunch over. Daarnaast nemen Nederlandse werknemers wereldwijd de minste tijd voor de lunchpauze.

Fysieke klachten
Zijn werknemers die niet of kort lunchen goed voor een hogere productiviteit? Integendeel! Volgens een Brits onderzoek gaan zo dagelijks gemiddeld 40 minuten werktijd verloren. Niet alleen hebben lunchweigeraars meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen, ze zijn ook gestrester en vaker gedemotiveerd. En niet-lunchers leggen letterlijk meer gewicht in de schaal dan lunchers.

Lunchwandelen
Minder overgewicht, een betere gezondheid, dalend verzuim en stijgende productiviteit, het is een kwestie van minuten. Dagelijks een extra kwartier lunchpauze en je kunt rustig eten om vervolgens een ommetje te maken.

Eerst lunchen en dan bewegen. Eén voor één en niet tegelijkertijd, zoals vaak wordt aanbevolen om werknemers in beweging te krijgen: het lunchwandelen. Het is veel beter rustig te eten in een prettige omgeving om daarna bijvoorbeeld een wandeling te maken. Eerst nurture, dan nature! Pas dan wordt ziekteverzuim echt teruggedrongen en kan de zorgpremie omlaag!

Bron: Misset



Print deze pagina

Nieuws

29-04-16 - Cao-onderhandelingen afgebroken door werkgevers lees verder

29-04-16 - SFRecreatie wordt KIKK lees verder

28-04-16 - Succesvol eerste kwartaal voor Amsterdamse hotels lees verder

26-04-16 - Fletcher voor zesde keer op rij Populairste Hotelketen lees verder

25-04-16 - CBS brengt binnenlandse vakanties statistisch in kaart lees verder

22-04-16 - Naakt dineren in restaurant in Londen lees verder

21-04-16 - Historische stap afschaffing jeugdloon, afgedwongen door acties jongvolwassenen lees verder

21-04-16 - Kabinet lost knelpunten arbeidsmarkt op lees verder

20-04-16 - Cao-onderhandelingen verlopen constructief lees verder

19-04-16 - Wijs in Werk meer dan een groot succes! lees verder

15-04-16 - Young en United geeft signaal richting McDonalds lees verder

15-04-16 - FNV herdenkt op Workers Memorial Day lees verder

15-04-16 - Cao-onderhandelingen verlopen moeizaam lees verder

14-04-16 - Hartelijk Horeca Hengelo lees verder

14-04-16 - Zaanse Schans populairst bij toeristen lees verder

13-04-16 - Het belang van de zwarte brigade in de horeca lees verder

08-04-16 - Horeca heeft verdere groei in het verschiet lees verder

07-04-16 - Eerste ronde onderhandelingen cao catering constructief verlopen lees verder

07-04-16 - Teken de petitie tegen het krimp-plan van NS! lees verder

06-04-16 - Eerste stap op weg naar een nieuwe cao recreatie lees verder

05-04-16 - Nederlandse hotels scoren slechter op gastvrijheid lees verder

04-04-16 - Tips om voedselverspilling te voorkomen lees verder

01-04-16 - Oude versie hygienecode vervalt op 1 april lees verder

01-04-16 - Pensioenen horeca en catering verhoogd! lees verder

15-03-16 - Verkiezingen Hoofdbestuur FNV Horecabond lees verder

15-03-16 - Hoogleraren: doorgeslagen flex schaadt bedrijfsleven lees verder

10-03-16 - Eiko de Vries stelt zich niet herkiesbaar voor het dagelijks- en hoofdbestuur en maakt een nieuwe start lees verder

10-01-16 - Van opera naar horeca! lees verder

29-12-15 - Wettelijk minimumloon per 1 januari 2016 lees verder

11-12-15 - Gezocht: betrokken persoon (werkzaam of werkzaam geweest in de horeca of catering) met interesse voor pensioen! lees verder



Nieuwsarchief