Inloggen is tijdelijk niet mogelijk. Probeer het over enkele ogenblikken opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.
Inloggen is tijdelijk niet mogelijk. Probeer het over enkele ogenblikken opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.
Je bent hier: Langer lunchen maakt slanker en productiever

Langer lunchen maakt slanker en productiever

01-08-12

Wie een kwartier langer luncht, is productiever en slanker. Die boodschap komt van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De organisatie meldt dat Nederland steeds verder dichtslibt vanwege het snel stijgende aantal ‘gewichtige mensen’.

Inmiddels is 41 procent van de Nederlanders te zwaar. Een forse toename ten opzichte van de 27 procent begin jaren 80, zo meldt Veneca. En overgewicht is niet gratis. De Raad van Volksgezondheid en Zorg schat productiviteitsverliezen door ziekteverzuim en vervroegde uittreding uit het arbeidsproces op zo’n 2 miljard euro per jaar.

Gezond gewicht is een kwestie van voldoende slapen en zo nu en dan zwemmen in iets te koud water. Verder van koffie, verse groenten, hete kruiden of grapefruit, van bewegen en van goed, regelmatig en gevarieerd eten.

Met het aanbod van goed en gevarieerd eten (en koffie) zit het in Nederland wel goed. Nederlandse bedrijfsrestaurants zijn zelfs Europees koploper gezond en duurzaam eten. Er is alleen één probleem: bijna een derde van de Nederlandse werknemers slaat de lunch over. Daarnaast nemen Nederlandse werknemers wereldwijd de minste tijd voor de lunchpauze.

Fysieke klachten
Zijn werknemers die niet of kort lunchen goed voor een hogere productiviteit? Integendeel! Volgens een Brits onderzoek gaan zo dagelijks gemiddeld 40 minuten werktijd verloren. Niet alleen hebben lunchweigeraars meer fysieke klachten, zoals hoofdpijn, stijve gewrichten en geïrriteerde ogen, ze zijn ook gestrester en vaker gedemotiveerd. En niet-lunchers leggen letterlijk meer gewicht in de schaal dan lunchers.

Lunchwandelen
Minder overgewicht, een betere gezondheid, dalend verzuim en stijgende productiviteit, het is een kwestie van minuten. Dagelijks een extra kwartier lunchpauze en je kunt rustig eten om vervolgens een ommetje te maken.

Eerst lunchen en dan bewegen. Eén voor één en niet tegelijkertijd, zoals vaak wordt aanbevolen om werknemers in beweging te krijgen: het lunchwandelen. Het is veel beter rustig te eten in een prettige omgeving om daarna bijvoorbeeld een wandeling te maken. Eerst nurture, dan nature! Pas dan wordt ziekteverzuim echt teruggedrongen en kan de zorgpremie omlaag!

Bron: Misset



Print deze pagina

Nieuws

26-05-16 - Minimumloon iets omhoog per 1 juli 2016 lees verder

26-05-16 - FNV opent 35 vakbondshuizen voor leden en niet-leden lees verder

25-05-16 - Principe akkoord cao catering bereikt lees verder

24-05-16 - Ranglijst Horeca Top 100 2016 lees verder

24-05-16 - Helft hotelkamers is smerig lees verder

23-05-16 - Nu al 5000 mensen een echte baan dankzij afspraken in caoís lees verder

23-05-16 - Consument laat geld rollen in horeca lees verder

19-05-16 - Eerste Virtual Reality restaurant in Nederland lees verder

18-05-16 - Alle culinaire trendwatchers houden ScandinaviŽ in de gaten lees verder

17-05-16 - Merendeel van de flexwerkers heeft een tijdelijk contract uit noodzaak lees verder

17-05-16 - Keukenhof blijft populair lees verder

17-05-16 - FNV Horeca in Metro: obers en serveersters verdienen ook eerlijk loon lees verder

13-05-16 - 30 miljoen maaltijden jaarlijks geborgd dankzij audits lees verder

13-05-16 - Nederlandse economie groeit opnieuw: meer besteding in horeca lees verder

13-05-16 - Iets minder vakantieplannen met Pinksteren lees verder

12-05-16 - NOS: tekort aan goede koks in Nederland lees verder

11-05-16 - Cao-onderhandelingen verlopen moeizaam lees verder

11-05-16 - Top 10 pretparkvakanties in Nederland en Europa lees verder

10-05-16 - Nederlanders verruilen camping voor hotel lees verder

10-05-16 - Hotels kunnen in 2016 meer gasten en omzet verwachten lees verder

09-05-16 - 1 mei een groot succes lees verder

06-05-16 - Horeca blijft langer open om drukte te spreiden lees verder

03-05-16 - Veel signalen van onderbetaling bij inspectie horeca door Inspectie SZW lees verder

29-04-16 - Cao-onderhandelingen afgebroken door werkgevers lees verder

29-04-16 - Groot FNV-onderzoek over de toekomst van werk, inkomen en sociale voorzieningen lees verder

28-04-16 - Succesvol eerste kwartaal voor Amsterdamse hotels lees verder

26-04-16 - Fletcher voor zesde keer op rij Populairste Hotelketen lees verder

25-04-16 - CBS brengt binnenlandse vakanties statistisch in kaart lees verder

22-04-16 - Naakt dineren in restaurant in Londen lees verder

20-04-16 - Cao-onderhandelingen verlopen constructief lees verder



Nieuwsarchief