Je bent hier:  > Home

Werken in de horeca…wat vind jij?!

Di 30 Mrt 2010

Als nieuwe sectorbestuurder van FNV Horeca wil ik graag in contact komen met  mensen die in de horeca werken.

Ik heb zelf lang in de horeca gewerkt en ken de taal van de werkvloer; ik weet dus hoe het is om in dit mooie en vaak zware vak te werken. Graag wil ik van jou horen hoe jij je werk in de horeca beleeft. Wat vind heel leuk of juist heel lastig in je functie en/of bedrijf? Door jouw verhaal te horen, weet ik wat er op de werkvloer speelt!

Laat hieronder je ervaringen en ideeën over de horeca achter. Wil je een keer persoonlijk met me spreken, stuur me dan een e-mail: m.vanboldrik@fnvhoreca.nl

Deel met anderen:
  • NuJIJ
  • GeenRedactie
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Google
  • TwitThis
  • del.icio.us


13 Reacties

Sjaak
Wo 31 Mrt 2010

Ik heb de laatste 20 jaar in een recreatiepark gewerkt, inmiddels ben ik 100% afgekeurd. Ik was allrounder en heb veel zien veranderen Wij stonden altijd klaar voor de gast, maar tegenwoordig staat meer het eten klaar dan de medewerker. De jeugd moet af en toe meer gestuurd worden, dat de gast het belangrijkste is. Goed eten en verzorging is belangrijk, de gast vraagt steeds meer voor zijn geld en daar moeten wij op inspelen. En dat doet men door de gast zo goed en gezellig mogelijk te ontvangen en de rest komt vanzelf, dus altijd een lachend gezicht tonen, hoe moeilijk ook.

Joop Stoop
Wo 31 Mrt 2010

Ik heb 50 jaar in de horeca gewerkt en heel wat bedrijven gezien. Elke nieuwe uitdaging was voor mij een extra stimulans om betere prestaties te leveren. Naast werk heb ik ontzettend veel plezier gehad met de witte en zwarte brigade, waar de drank niet alleen voor sauzen en flamberen gebruikt werd en het slaapmutsje na een zware werkdag niet was weg te denken. En dit gezellige samenzijn mis ik bij de jongere generatie.

Inmiddels ben ik 67 jaar jong en werk nu als vrijwilliger in de horeca. Ik doe het werk in de Horeca nog steeds met veel plezier, vooral met jongere medewerkers en vind het leuk om aan hen mijn ervaringen door te geven.

Toen ik in de VUT kwam heb ik mij spontaan als kaderlid en bondsraadlid bij de FNV Horeca aangemeld. Ik ben momenteel notulist en ben ik actief bij sommige activiteiten.

Ik zie de Horeca meer als roeping dan als beroep. ( misschien ouderwets? )
Daarom ben ik van mening dat onderlinge collegialiteit een pré is en dat bonden compromissen of nog liever consensus met werkgeversorganisaties afsluiten om samen de Horeca een sterkere uitstraling te geven. ( meer collectieve propaganda, afstemmen bedrijvenbezoeken met werkgevers en verbetering leerlingen cq. stagiaires.)

Jeroen
Wo 31 Mrt 2010

Allereerst wil ik melden dat ik ondanks dat ik een zelfstandige ben lid ben gebleven van de FNV. De FNV heeft mijn onvoorwaardelijke steun omdat er nog heel veel wantoestanden zijn in de horeca en
catering, en ik ben absoluut solidair met al die jongens en meiden die er werkzaam zijn.

Er is veel verbeterd de afgelopen twintig jaar maar er is ook nog veel te doen.

Goed dat er nog mensen zoals jij zijn die hart en ziel inzetten om de arbeidsomstandigheden te blijven verbeteren.Ik denk vooral aan de jongeren en de allochtone werknemers. Die laatste hebben extra veel te lijden omdat ze minder mondig zijn en vaak onder erbarmelijke omstandigheden werken.

Milen
Wo 31 Mrt 2010

@ Joop Stoop Wat een prachtig horeca levensverhaal heeft u. Wat een ervaringen!
Horeca is een vak wat door de gezelligheid vol te houden is. Want een zwaar vak. Mooi te horen dat u ook nog eens zo actief bent, op alle fronten!

Ik begrijp wat u zegt, over het bereiken van consensus om te horeca als branche gezamenlijk te promoten. Daar probeer ik mijn steentje aan bij te dragen.

Johan
Vr 02 Apr 2010

Ik ben 20 jaar kok geweest, was het op een gegeven moment wel een beetje zat.Nu werk ik in een winkel op het station, hier ben je nog steeds een gastheer/vrouw.

In de horeca ben je bedienend medewerker/ personeel. Een soort butler. Je moet het leuk vinden. Leuk vinden om mensen het naar hun zin maken.

Wat jammer is dat de salaris vaak tegen vallen. Soms vraag ik me wel eens af; ‘ zijn de salarissen die veel hoger zijn wel eerlijk en nodig?’ Of wordt ik erg onder betaald.

Horecawerk is zwaar werk, terwijl iemand een kantoorbaan heeft en vaak nog meer verdiend, zonder erg zwaar werk dan is het naar mijn mening niet eerlijk verdeeld.

Alex
Vr 02 Apr 2010

Ik heb 40 jaar als kok in de horeca gewerkt en ben vanaf 1997 via de vut in de aow terecht gekomen.

In het begin werkte ik 7 dagen in week van s`morgens tien uur tot s`avonds twaalf uur jaren, later heb ik in breekdiensten gewerkt (werken, paar uur vrij, weer werken). Het betekende wel dat je nauwelijks een sociaal leven had, maar de liefde voor je vak was groter.

Ik heb altijd met heel veel plezier bij verschillende bedrijven gewerkt, op enkele dingen na bij vooral kleine bedrijfjes. Zoals gesjoemel met vakantiegeld; het werd te laat,tekort of helemaal niet uitbetaald.

Annemiek
Vr 02 Apr 2010

Bijna heel mijn leven heb ik in de horeca gewerkt, met veel plezier. Bij een van mijn werkgevers heb ik gemerkt dat ze met allerlei trucs om de CAO heen draaien. Toen ik daar werkte, werd me duidelijk gemaakt, dat, als ik nog één keer over de bond begon, ik op zou kunnen opstappen!

Ook nu blijkt dat ze nog een loopje met de regels nemen. Ondanks dat heb ik ook daar met plezier gewerkt, voornamelijk door de collega’s !

Max
Vr 02 Apr 2010

Al 10 jaar werk ik in de horeca, waarvan 6 jaar bij mijn huidige werkgever. De horeca is een zware sector dat al veel van mij gevergd heeft, maar tevens naar mijn mening is het een zeer verslavende sector.

Het meest opvallende vind ik in de horeca dat de ondernemer in kwestie merendeel van de tijd aan het klagen is en zijn/haar plezier van het ondernemerschap ver te zoeken is.

Bij ons in de onderneming zijn een aantal dingen niet goed geregeld, zo noem ik de fooienverdeling, urenregistratie, roosters, secundaire arbeidsvoorwaarden, pauzes en bijvoorbeeld de hantering van minimum loonschaal. Met name het laatste stuit mij tegen de borst want ik ben nu 6 jaar actief werkzaam en kan me niet heugen dat ik uberhaupt maar 1 euro omhoog ben gegaan qua uurloon.

De werksfeer is verslavend, een wijntje na het werk en de gezellige mensen die je keer op keer weer aan tafel mag bedienen. Ik stel het zeer op prijs en zeg altijd maar weer, “de glimlach aan het einde van de avond doet mij meer dan de fooi die ik van de tafel krijg”. En dat is ook zo, de waardering die ik geniet is de reden dat ik nog in hetzelfde bedrijf werk.

Milen
Vr 02 Apr 2010

@ Max Wat een goed verhaal heb je, echt interessant om te lezen hoe jij de horeca ervaart en wat je allemaal ziet. Heel waardevol zeg. De horeca is zeker verslavend, omdat het toch een speciale wereld is.

Ik ben wel geschrokken dat je na zolang nog steeds geen loonsverhoging hebt gekregen. Het klinkt alsof dat niet klopt.

Trix
Di 06 Apr 2010

Bijna 54 jaar en nog fulltime aan het hollen, rennen, draven en vooral heel veel lachen. Volgens mijn omgeving lijkt het meer op een hobby dan op een baan wat ook wel een beetje waar is.

Rogier
Do 08 Apr 2010

Het leuke aan mijn functie is de afwisseling van de werkzaamheden, het omgaan met de gasten en collega’s.

Een minpuntje is wel dat er zo weinig collega’s geïnteresseerd zijn in de bond, de oorzaak hiervan is dat de meeste medewerkers op nul urencontracten of voor een vast aantal uren maar minder dan 20 uur per week werken. Hierdoor is het lastig om over het CAO te praten en ook de actiebereidheid is er niet. Als de actiebereidheid in de hele horeca net zo is als in de bouw, ben ik van mening dat de loonontwikkeling, sociale aspecten en scholing op een hoger plan stonden.

nelja
Di 17 Aug 2010

Ik vind werken in de horeca super!
Je bent onder de mensen en staat eigenlijks nooit stil..
Maar ik ben nu 29weken zwanger en begint behoorlijk zwaar te worden,
en ik vind dat horeca medewerkers wel wat langer er van te voren uit mogen met zwangerschapsverlof zonder dat het van het bevallings verlof afgaat. Horeca is toch net even wat zwaarder werk en vaak in de avonduren..

Wo 18 Aug 2010

@ Nelja Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat je al zo vergevorderd bent in je zwangerschap en toch nog in de horeca werkt! Knap hoor, want horeca is vaak nog fysiek zwaar.
Maar het klinkt alsof je het heel leuk vindt, dus dat is mooi!

Ik stuur je even nog een link door, mocht je nog wat informatie willen hebben, mail ons gerust.

http://www.fnv.nl/publiek/themas/zwangerschap-en-werk/122093/

Succes met je zwangerschap en de geboorte!

Geef een reactie

*