Sectorbestuurder Marco Bouma aan het woord

Ondanks dat vrienden en sommige familieleden kozen voor een (bij)baan in de horeca, koos Marco zelf voor vakbondswerk.

Het viel Marco op dat veel vrienden en familieleden bij lange na niet hun pensioen haalden in de sector. Dit vanwege het fysiek zware werk, de onregelmatige tijden en de slechte betaling. Marco: “De minimale arbeidsvoorwaarden in de horeca zijn in vergelijking met andere sectoren geen stimulans om in de sector te blijven, maar gelukkig ontmoet ik steeds meer werknemers die passie hebben voor hun vak. De horeca heeft wel een imago van gezellige sfeer en leuk onderling contact met collega’s. Dat blijkt vooral voor jongeren aantrekkelijk. Ondanks de slechte arbeidsvoorwaarden gaan ze toch in de horeca werken. Dat intrigeert me.”

“Ik kan mij voorstellen dat het lastig is om voor jezelf en collega’s op te komen als je in het bezit bent van een tijdelijk contract en bang bent om je baan te verliezen. Toch hebben wij als bond en als sector mensen nodig die durven op te komen voor hun vak en inkomen, voor en met hun collega’s. Want wil je wat bereiken, dan kun je alleen wat als team teweegbrengen. Een team bestaande uit actieve leden die zichtbaar willen zijn in hun bedrijf en de sector. Leden én toekomstige leden zijn de vakbond, zeg ik altijd, en een cao maken we samen." 

Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca 
E-mail: m.bouma@fnvhoreca.nl
Twitter: www.twitter.com/MarcoBoumaFNV